Marten Alkema

Marten Alkema (1960), wonend en werkend in Harlingen is een abstract expressieve schilder die de uitdaging is aangegaan om een werk te maken voor de expositie Joodse Sporen in Sneek.

“Voor mij is schilderen gelijk aan muziek. Ik ben muzikant en kunstschilder, met een sterke voorliefde voor de Balkan en Klezmermuziek. Dit verklaart ook waarom ik mijn kunst “Mazl Art” noem en de doeken met “Mazl” signeer. Deze muziek is altijd aanwezig als ik aan het schilderen ben. Als je dan de kans krijgt om mee te mogen doen met deze bijzondere expositie, dan hoef je natuurlijk niet lang na te denken.

Ik heb in het werk wat ik voor deze expositie heb gemaakt gezocht in een totaal ander basismateriaal dan wat ik normaal gebruik. Ik ben uitgegaan van zeven basiskleuren omdat het getal zeven een speciaal getal is voor de Joden. De verf die ik gebruikt heb is latex samen met spuitverf. Het schilderdoek bestaat uit betonijzer wat ik bespannen heb met behangerslinnen. Het roestige staal, gecombineerd met de ruwe stof, lieten mij teruggaan naar een gevoel van onbuigzaamheid en weerstand. Dit was voor mij het goede uitgangspunt om “Jiddische gevoel” proberen te krijgen. Samen met speciaal voor deze opdracht gekozen Klezmer muziek, was dit een goede start van mijn creatieve “wereld”reis.”

Veel plezier met het bekijken van deze expositie en natuurlijk… Mazl Tov!

Marten Alkema

kunstenaars/marten-alkema-afb-sjls.jpg