Annika Aukes

titel: Granaatappels en Joodse mannen in pakleerlingen/annika-aukes-sjls.jpg

Materiaal: zwarte waterverf, grijs potlood, dunne kwasten, papier.

Techniek: Eerst schets gemaakt met grijs potlood. Daarna met zwarte verf vormen aangebracht en verf verdunt om contrast aan te brengen in het werkstuk.

Afmeting: 50 x 65 cm

Mijn uitgangspunt bij het maken van dit werkstuk was dat ik een joods tafereel wou weergeven. Ik wou een symbool van het jodendom in het werkstuk weergeven maar niet te erg benadrukt.
Het zwart witte zorgt voor een oude sfeer, wat ook een van mijn uitgangspunten was. Ik wou drie typerende mannen schilderen met hoeden die granaatappels kopen op een markt voor een joods feest. Waar het er bij mij om ging was een tafereel van het jodendom voorafgaand aan het feest weer te geven met een symbool van het jodendom erin verwerkt, namelijk de granaatappel. Ik wou dat de granaatappels en de mannen centraal zouden staan in het schilderij.
De achtergrond wou ik niet te chaotisch maken zodat de aandacht op het tafereel gefocust zou blijven. Op het schilderij zijn drie mannen te zien. Ze kopen granaatappels voor een joods feest. Ze bekijken de granaatappels. Op de achtergrond is een witte muur met daar achter een bos te zien. Om het eindwerkstuk zo te krijgen als ik wou heb ik eerst een groot vel papier vol geplakt met plaatjes die mij inspireerde en mij aan het jodendom deden denken. Daarna heb ik schetsen gemaakt van de ideeën die ik had.
Toen heb ik het idee wat mij het meeste aansprak uitgewerkt op een vel papier en dit idee heb ik later weer uitgewerkt als eindwerkstuk. Ik heb geoefend op de anatomie van mensen.
In het eindwerkstuk is de anatomie nog niet optimaal maar ik vond wel dat ik vooruit ben gegaan.