Lutske Sijbrandij

titel: Gelukleerlingen/lutske-sijbrandij-sjls.jpg

aquarelkrijt en Indische inkt, getekend, 50 cm x 65 cm

Geïnspireerd op de betekenis voor het Jodendom van het ‘shalom’ ben ik aan dit werk begonnen.
Vooral het principe dat men iedereen geluk toewenst, ongeacht achtergrond en dergelijke, sprak mij aan. Het lint symboliseert het ‘shalom’. Sterk, soepel en kleurrijk. Waar het langs is geweest, brengt het geluk, in dit geval kleur.

Het shalom kronkelt door de straat, om de mensen en door de huizen. Een vrouw op de voorgrond laat haar mand met fruit, welke ze net heeft gekocht bij het kraampje links, vallen. De kraamhouder kijkt verbijsterd naar dit tafereel. Uit een zijstraatje rechtsboven komt net een oude man met zijn ezel aangelopen.

Toen ik het idee in mijn achterhoofd had gevormd, ben ik eerst op zoek gegaan naar verschillende voorbeelden van mensen, huizen, dieren, etc. Vervolgens heb ik voor mijzelf een voorstelling gemaakt over hoe ik het precies wilde hebben. Toen heb ik het materiaal bepaald met welke ik wilde werken.
In dit geval aquarelkrijt waarmee heel licht en heel donker mee kan worden gewerkt, en Indische inkt zodat dit een groot contrast is tegenover de heldere kleuren.