Sietske Doorenbos

leerlingen/A_9653.jpgHet viel mij op dat het Jodendom een geloof was met heel veel liefde. Het verhaal achter deze tekening is daar dan ook op gebaseerd.

Er zijn op dit werk twee granaatappels te zien die worden vastgehouden door handen. Deze granaatappels staan voor de liefde in het Jodendom. Granaatappels zijn in het algemeen dan ook een teken voor liefde.
De handen houden de granaatappels beschermend vast, omdat liefde natuurlijk veilig en geborgen moet zijn. Bovendien vormen de duimen en wijsvingers een hart, om het aspect ‘liefde’ nog eens extra te benadrukken.
De randen van het werk zijn grillig. Dit staat voor alle moeilijkheden die het Jodendom heeft doorstaan. De zwarte streep in het midden staat voor de Tweede Wereldoorlog. Het papier is hier doormidden gescheurd, maar omdat liefde niet kapot kan zijn de handen met granaatappels heel gebleven. Aan iedere kant van de scheur één. Want liefde kan alles doorstaan en met liefde, voor zowel hun geloof als voor hun medemensen, heeft het Jodendom zich staande gehouden.