Kruizebroederstraat 47

Eduard Pino; zijn vrouw Berta Sichel en dochter Margot Pino:
Pino was bakker en verkocht ook zoetwaren. Eduard Pino was een broer van Jacob Pino op de Veemarkt. Er waren nog 2 zonen: Ernst en Hans. Margot was de jongste.
Ernst heeft het Joodse monument in Sneek onthuld. Al sinds 1832 woonde deze familie al in Sneek. zie de Pino-graven op de Begraafplaats. Het verhaal gaat, dat Eduard vanuit Sneek naar Duitsland vertrok en in Fulda zijn vrouw Berta ontmoette. Samen hadden ze een winkel met….? Na de Kristallnacht vluchtte Eduard met zijn vrouw en gezin naar Sneek. Ook hier bleek het dus niet veilig. De ouders zijn Oudejaarsdag 1942 gedeporteerd en 3 maanden later in Sobibor omgekomen. Margot was koerierster in het verzet. Tijdens een fietstocht rond Sneek is ze opgepakt en in Auschwitz omgebracht.
Hans ontkwam via Portugal naar Engeland en maakte via Friesland vele bombardementsvluchten naar Duitsland. Hans overleefde en stierf in 1994 in Breda.
Ernst ging met een vals paspoort van zijn HBS-vriend Johan de Reus richting Zuid-Frankrijk. Onderweg is er een razzia en dank zij de wonderbaarlijke hulp van een Fransman werd hij gered (zie verhaal) en besloot toen naar Zwitserland te gaan. Na de oorlog bouwde hij met zijn vrouw Hindy Arnold in Amerika een nieuw bestaan op (Tuscon- Arizona).