Schoonmaken van de "Struikelstenen"

Maandagmorgen vroeg, 16 april, kou maar helder weer, ca. half tien, Veemarktplein, Sneek. Een grote groep jongeren van het 3e en 4e leerjaar van het voortgezet onderwijs staan in de startblokken om schoonmaakwerk te verrichten. In het kader van het Maatschappelijk Stage voor scholen is een oproep gedaan om jongeren te vinden die in Sneek zgn. Stroffelsteinen willen schoonmaken. Lang was onduidelijk of de activiteit zou slagen, maar getuige hun aanwezigheid bleek dat van twijfel geen sprake behoefde te zijn. Helemaal vrolijk en opgelucht gaan met velen we de klus klaren; het wordt een prachtige morgen.
schoonmaakactie/285.jpg

Het is maandagmorgen –16 april- en het wordt een stralende dag. Gelukkig maar, want de struikelstenen krijgen vandaag een schoonmaakbeurt. In spanning wachten we af. Zullen er wat jongelui meedoen ? Tot onze grote verrassing komt er een hele groep “Bogermannen en vrouwen” aanfietsen.....voor ons ? “Ja hoor” zegt Hijme de leraar: “en ze hebben er allemaal zin in.” Alsof dat nog niet genoeg is, komen van de andere kant Annemary en Judith van Timpaan met nog 4 “meiden” van de RSG aangewandeld. Wat een feest.”Maarten Mook vertelt hier iets over de tentoonstelling ”Sporen van Joods leven in Sneek”; daarna krijgt Map Vermeulen het woord.
schoonmaakactie/287.jpg

“Jullie staan hier op een heel bijzondere plek. Vroeger was het hier in het cafe een gaan en komen van veehandelaren. Het was een gezellige en vrolijke ontmoetingsplaats. Maar dat veranderde in de oorlog. Kijken jullie eens naar die koperen plaatjes.......”

“Wie wil lezen, wat hier staat ?” Een jongen uit de groep - met een welluidende stem- leest : “Erna Pino Adler.... vermoord in Auschwitz; Megchelien(Lientje) Pino.....vermoord in Auschwitz 22 oktober 1942.....” ( schrikgeluid – wat is hier alles aan ergs gebeurd ?).... Jacob Pino....... gevangen in Scheveningen.....vermoord..... ”

Was het eerst een vrolijk spektakel...nu is iedereen muisstil. Dit voelt hier ineens als bijna een “heilige plek.....”

schoonmaakactie/289.jpg schoonmaakactie/291.jpg

wat doen ze allemaal hun best; iedere groep kreeg een emmer mee met schuursponsjes en koperpoets en natuurlijk een adres, waar de stenen lagen. Met heel veel inzet en ook met plezier is het werk gedaan door: Vera, Peter, Janita, Niels, Kevin,Laura, Kim, Merle,Anita,Jan,Bart-Jan, Jutte, Sharon, Laura,Jillian, Antsje, Fenneke, Ilse,Jantina,Wian,Freeke,Alida,Anneke, Kher,Shorona,Eline,Daniel,Tim en Floris.

“Lieve jonge mensen, jullie deden prachtig werk. De Joodse mensen hier in Sneek waarderen dit heel erg en het geeft hen hoop op een goede toekomst. Jullie allen HEEL HARTELIJK BEDANKT.”

schoonmaakactie/297.jpg

Tja...de fotograaf van het fr.FD. wilde graag nog een plaatje schieten....dus het wachten op hem werd gedaan ...door....jawel...het poetsen van de letters. Het was zwoegen en nagels en handen werden er niet netter van, maar ze gingen er gewoon tegen aan en...wat een prachtig resultaat.

schoonmaakactie/299.jpg