Geeske van Drogenbroek-Bangma

titel: bezinning

wereldnaam: Geeske van Drogenbroek-Bangma
geb.plaats: Leeuwarden
geb. datum: 11-6-‘36
woonplaats: Woudsend

techniek: vrij machinaal borduren, schilderen, bewerkte draden en lapjes

Op zoek naar “Sporen van Joods leven in Sneek” werd een ontdekkingsreis naar het joodse leven. Als niet joodse en toch nieuwsgierig naar het joodse geloof ben ik gestart bij de nog aanwezige sporen in Sneek. Dat gaf mij nog niet voldoende materiaal om aan de slag te gaan. Ik wilde meer weten.

Toen twee boeken gelezen over de Joodse Gemeenschap in Sneek en de tentoonstelling bezocht over het Jodendom in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat was een openbaring en toen pas begreep ik iets wat het leven in een Joodse Gemeenschap en de centrale rol van een Synagoge. In Friesland waren een aantal van deze Joodse Gemeenschappen, Sneek, Bolsward, Harlingen, Workum en Leeuwarden. Vanuit de hele wereld zijn de Joden naar Sneek getrokken en na de tweede wereldoorlog ook weer vertrokken en uitgevlogen over de hele wereld.

Drie elementen heb ik uit het joodse leven in Sneek opgepakt en proberen te verbeelden.
1 De Joodse Gemeenschap als ronde gesloten vormen met rood als kleur en staat voor een rijk geloof en rijke historie. De achtergrond is grijs en slaat op de dreiging van de tweede wereldoorlog.

2 De kluwen draden zijn de vele richtingen van waaruit de Joden hier naar toe kwamen en ook weer vertrokken na de oorlog.

3 Tot slot de zevenarmige kandelaar als een symbool van het Joodse Geloof.

kunstenaars/geeske-van-drogenbroek-afb-sjls.jpg