Rini van Dam

Naam : Rini van Dam
Geboren in 1949 in ’s Gravenhage
Woonplaats: Sneek

Titel: Gedeeld verleden

Techniek: Belgisch hardsteen

Over mijn beeld:

De achtergrond van mijn deelname aan de expositie ‘Sporen van Joods leven in Sneek’:

Onlangs voltooide ik ‘Een kleine familiekroniek’: opgetekende verhalen die mijn vader mij in het verleden en recent vertelde over verzetsactiviteiten van zijn moeder, broers, zus en zichzelf in de jaren 1940-1945 en de gevolgen daarvan. In deze kroniek vertelt hij ook het verhaal over Hansje, een Joods jongetje van zes jaar, dat ondergedoken was bij mijn oma. Het onderduikadres werd verraden en hij kwam in Auschwitz terecht. Dit heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op mijn vader. Ik ben daardoor opgegroeid met Hansje. Het was bijna alsof hij deel uitmaakte van ons gezin. Zo kwam hij – met mij - ook in Sneek terecht. Hoewel ik hem niet zelf heb gekend, is hij deel van mij geworden.

‘Gedeeld verleden’

Met mijn rug naar het verleden draag ik de sporen van een gedeeld verleden met me mee.
Ik heb Belgisch hardsteen gebruikt, een steensoort die zich kenmerkt door herkenbare sporen uit het verleden. Na het hakken in deze oeroude steen worden bij het polijsten die sporen, de fossieltjes, zichtbaar.

Het beeld bestaat uit twee delen die een gemeenschappelijk verleden hebben: ze komen uit één en hetzelfde stuk hardsteen.
Apart van elkaar zijn het twee onvolledige sculpturen. Samen geven ze elkaar betekenis en versterken ze elkaar. De ruimte tussen beide sculpturen speelt mee in het ervaren van de totale vorm. Er is afstand en tóch horen ze onvermijdelijk en onlosmakelijk bij elkaar.

Hansje heeft zijn sporen in mijn leven en in mijn beeld ‘Gedeeld verleden’ nagelaten.

kunstenaars/rini-van-dam-afb-sjls.jpg