Kita Keus

titel: zonder titelleerlingen/B_9666.jpg

Ik ben begonnen met het zoeken van informatie over de Joodse Gemeenschap van Sneek. Door mijn zoektocht ben ik plaatjes van de synagoge in Sneek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is vernield door NSB’ers. De gevel van de synagoge vond ik erg bijzonder en hier wilde ik ook op voortborduren. In gestileerde vorm heb ik de gevel verwerkt in mijn ontwerp.

Ik wilde de mensen een tastbare herinnering geven aan de synagoge, waar ze tevens andere religieuze bezittingen in konden bewaren. Hierdoor kwam ik op het idee om een doosje te maken.

De vorm van het doosje is ontleend aan de vorm van de Davidster, dit is ook terug te zien op de bovenzijde van het doosje. De vorm van de gevel is zichtbaar als versiering op de zijkant, deze decoratie is erop gedrukt met een aardappelstempel en acrylverf. Ook heb ik een patroon gemaakt met de gevelvorm, die is te zien op de bodem van het doosje.

Het doosje zelf is gemaakt van dun karton. De binnenkant is bekleed met wit vloeipapier en de buitenkant met donkerblauwe voile stof. De verschillende lagen zijn met de naaimachine aan elkaar vastgemaakt. Het deksel is later vastgemaakt aan de constructie. In het deksel is een stevig stuk karton ter ondersteuning verwerkt, hierover zou het stukje stof met de Davidster op worden bevestigd. Tussen deze twee lagen heb ik schapenwol gestopt waardoor er meer volume ontstond.

Ik heb voor de kleuren blauw en wit gekozen omdat deze ook te zien zijn in de vlag van Israel.