Manthe de Wreede

titel: Gevangen door geloof

Op mijn schilderij zie je 2 hartjes met door het midden prikkeldraad. Het witte hart staat voor de nazi’s (te zien aan het hakenkruis) en het rode hart staat voor het Jodendom (te zien aan de ster). Je ziet dus dat deze 2 groepen tegenover elkaar stonden in de Tweede Wereldoorlog.

Het prikkeldraad tussen de hartjes door staat voor de joodse gevangenen in de oorlog. Al de joden die zijn opgesloten en vermoord. Ook zie je aan de linkerkant bij het hartje met de hakenkruis de rode strepen eromheen.
Dit staat voor de kleuren van de vlag. Rechts bij het hartje met de ster zie je dan ook de 2 blauwe strepen die staan voor de joodse vlag. Ik heb met zin het nazi hartje wit geverfd, omdat dit er killer uitziet en dit ook het geval was in de oorlog. De nazi’s hebben veel erge dingen gedaan en veel ook op een kille manier. Het joodse hartje heb ik rood geverfd om 2 betekenissen. Aan de ene kant staat het voor de liefde voor het joodse geloof en de warmte die de joden elkaar gaven in deze verschrikkelijke tijd.
Aan de andere kant staat het ook voor al de Joden die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog en al het bloedvergieten.