Peter Dijkstra

titel: Het werk van emotieleerlingen/Peter_9748.jpg

Emotie. De betekenis van emotie volgens het woordenboek is: emo·tie de; v -s aandoening vh gemoed; (plotselinge) ontroering.

Emotie kan dus ontroering zijn, maar ook woede of elk ander gevoel wat wij als mensen kunnen voelen. De joden hebben in hun leven veel meegemaakt, het verhaal wat bij ons op Bogerman is verteld, heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten, waardoor ik meteen een idee had om voor deze geweldige gemeenschap te maken.

Met het Jodendom is veel te doen, er zijn veel symbolen en kan er daar dus ook veel mee getekend worden, dit vond ik echter zo “standaard” dat ik wat dieper ben gaan graven om inspiratie op te doen voor een werk.
Het mag duidelijk zijn dat de joden behoorlijk wat hebben meegemaakt in hun bestaan, telkens worden vervolgd en nooit echt “vrijheid” kunnen hebben is in mijn ogen een zeer ernstige zaak. Omdat ik vond dat de joden zoveel hebben meegemaakt, heb ik dat verwerkt in de werken, zo heb ik de emotie van verschillende stadiums van het leven van de joden zo goed mogelijk proberen neer te zetten, de grootste en belangrijkste ideeën hiervoor waren:
  1. Geluk
  2. Verdriet
  3. Een blik naar te toekomst

Uiteindelijk heb ik met deze ideeën de werken kunnen maken, waarvan 1 in het plaatje te zien is.

Ik ben enorm trots op de werken en hoop dat de joodse gemeenschap ook de diepere betekenis achter de werken begrijpt, anders zijn de werken niet helemaal perfect naar mijn gevoel.